Jalan fesyen 2020-2021. Gaya jalan yang paling menarik dan inovasi yang luar biasa

Sekiranya anda membuat keputusan untuk mengkaji gaya jalanan, sila bebas memperkenalkan pelbagai jenis jalan masuk ke dalam almari pakaian anda, yang akan menjadi sangat menarik kerana kesederhanaan, tekstur, kombinasi warna yang indah dan reka bentuk potongan bergaya.

Fesyen jalan 2020-2021 tidak mempunyai peraturan yang jelas untuk menggayakan imej, gabungan unsur-unsur dari arah yang berbeza dibenarkan, yang menjadikan gaya jalanan sangat luar biasa dan tidak menentu.

Fesyen jalanan boleh menjadi feminin, kejam, bertentangan, rumit, tetapi tiada siapa yang akan memanggil gaya jalanan yang membosankan dan tidak berwajah.

Fesyen jalan 2020-2021 merangkumi pelbagai cetakan, tekstur, gaya, elemen gaya, yang hari ini berada di puncak populariti di kalangan fesyen di seluruh dunia, sebagai jalan yang paling diingini kelihatan dan ditetapkan untuk musim tertentu.

Gaya jalanan tidak mempunyai sekatan pada kombinasi gaya, kerana fesyen jalan agak boleh diterima, sebagai contoh, skirt berlipat yang elegan seiring dengan jaket yang berani dan kejam, atau baju tangan dengan inskripsi atau corak seni pop.

Oleh itu, jalan yang kelihatan dengan seluar kulit dan baju rajutan mungkin kelihatan luar biasa, tetapi ia adalah set tipikal bahawa fesyen jalan luar biasa 2020-2021 menunjukkan dalam semua kemuliaannya.

Sekarang, kami akan mengumumkan bagaimana dan bagaimana cara gaya jalanan 2020-2021 meletakkan dirinya sendiri, dan fesyen jalan musiman yang akan menjadi wanita yang yakin dan berhasrat.

What is the Best Drug Rehab Facility

What is the Best Drug Rehab Facility

Whether drug or alcohol addiction is an incurable disease or a personal choice has been argued for years. Regardless of the philosophy what is important is finding a drug rehab facility which offers effective solutions to end addiction. In the most effective form of drug and alcohol rehabilitation patients are viewed as making decisions to use drugs and alcohol because of some sort of problem in their life. The patient is believed to not only have the ability to make bad decisions but also capable of making correct choices. When a person is made to be a victim to his or her addiction than the responsibility is taken away from the individual who is abusing drugs or alcohol. The drug rehab with the highest success rate is one that provides a sauna detoxification, counseling, life skills therapy, and training procedures.

In the past inpatient and residential treatment has meant a hospital setting. Within the last ten years more drug and alcohol rehab programs have moved away from this setting and now provide a more therapeutic environment. Many of these private rehab facilities have gyms, swimming pools, basketball courts, and volleyball. Though many think that these extracurricular activities have nothing to do with the addiction problem, are wrong. Patients of these residential drug rehabs most find other productive and positive life style changes in order to overcome their addiction. Staying healthy and active is one form of a positive life style change. Usually an inpatient drug rehab that offers long term treatment is the most effective facility to handle a drug or alcohol problem.

Another form of treatment is outpatient. With little or no success individuals with a drug or alcohol problem still enroll into these types of programs. Usually it is a first step to getting help or merely an attempt to make another happy. Many times an intervention is used to get a person into treatment and what an addict or alcoholic might do is manipulate his way out of entering a residential facility and accepting help in an outpatient program. This would be a failed intervention because there is no effectiveness with outpatient treatment.

Another important component to treatment is a medical detox. Many individuals who enter a drug rehab program have such serious addictions they are not medically able to just quit. These patients need to be medical stepped down from the drug or alcohol to prevent serious medical risks. Some of these medical risks are delirium tremors, seizures, psychosis, heart failures, or suicide tendencies. An acute alcoholic should always go through detox first before starting any type of treatment first. He or she must be given certain medications to prevent seizures or DT’s. Many psychiatric drugs also call for a medical detox. Finding an effective detox that will step a person down off these drugs but also provide a balance of nutrition and massage therapy is best.

Kosah Benar Pesakit covid19 stage 4Pesakit covid19 stage 4

Pesakit covid19 stage 4: Pesakit covid19 stage 4

Bila doctor called dalam ward maklumkan saya boleh balik sehari sebelum hari raya, mental state tiba2 lega. It’s not the raya yg saya nak, saya just nak balik. Mentally saya koyak dalam ward. Sebab wardmate ramai yg down. Tak berhenti cakap pasal mati, which is actually a good reminder tp for me at that time, no bukan masanya.

Battling covid, untuk saya, dua perkataan saja.
Sakit sangat. Mungkin disebabkan masalah kesihatan yg sedia ada, making it worst. Daripada ward 26, ke ward puteri dan ke ward 4, semuanya akan jd kenangan manis utk saya.

Dalam ward, semua tak kena. Tidur tak kena, baring tak kena, bangun tak kena, makan tak kena, semua tak kena. Batuk jd sangat sakit, kahak macam berdarah, keruh, pekat macam gam.

Rutin pagi seawal 3pg, doktor masuk utk collect darah nadi. Sakitnya Allah saja yg tahu. Sampaikan dr sendiri banyak kali igtkan, sakit ni ye. Sy rasa kalau ada rahsia kerajaan masa tu dgn sy, saya confirm bocorkan.

Ambil darah nadi has always been a nightmare. Sebab terlalu sakit. Masa tu yg saya nak hanya abah saya. Dengan kesan ubat, buat saya pening, dan mual2, bila kena cucuk ubat, sakit.

Dr akan check oksigen dalam badan, selalunya oksigen level saya below average. Selalu bawah 90, dan doctor nak average 95 ke atas. Sebab itu kena guna oxygen aid. Bila guna oxygen aid, dalam hidung ada merah2 macam berdarah. Sy sesak nafas, dalam tidur saya rasa macam nyawa nak kena cabut, macam ada batu hentak dada, lepas tu mula tegapai ambik nafas. Solat pun tak boleh solat macam biasa, sebab sakit nak rukuk dan sujud. Mandi pun kena mandi duduk dan slow, kalau laju2 mesti mengah dan tak cukup nafas.

Sampai sekarang pun, sy tak boleh suddenly menguap, atau bersin, sbb nnt mesti sakit.

Di hospital, utk naikkan oksigen, Dr galakkan tidur secara proning position. Tidur meniarap, dan alhamdulillah sgt membantu.

Saya sendiri cuba recall balik, macam mana sy boleh dijangkiti covid? Sy dh ambil precaution yg perlu. Sy avoid public places, cuma ulang alik kerja-rumah sahaja. Tp still sy kena.

Tp sy tetapkan salahkan diri saya sendiri sbb gagal jaga diri sampai sy kena covid ni. Gagal jaga sop, sampai saya menyusahkan petugas hospital.

Kalau ada yg rasa covid ni just a joke, main-main, tolong lah wujudkan kesedaran dalam diri. Covid ni sakit.
SAKIT.

Every night di hospital, rasa macam beratur utk mati. Risau kalau esok bangun tak bernyawa, risau kalau esok sy dh tak jumpa abah saya lagi. Risau kalau saya mati sorang-sorang. Sunggguh. Sbb sakit, sakit you can’t describe how. Percaya la kalau sy kata, sy duduk hampir 20 hari di hospital kali ni, saya lebih banyak sebut nama Allah berbanding 30 tahun saya hidup. Sebab yang memisahkan saya dengan kematian masa itu hanya Allah swt. Syukur juga sbnrnya sy diuji, Allah nak saya cari Dia.

Please guys, Jaga diri, jaga sop. We never know how and when, but risiko utk kena selalu ada. And i can assure you, this experience is not pleasing at all. And imagine kalau mak ayah kita yg tua yg kena.

Tp anyhow, sy bersyukur, terima kasih kepada semua pihak terutamanya keluarga, jiran-jiran juga rakan-rakan yang tidak putus-putus memberikan sokongan dan kata-kata semangat.

Terima kasih terutamanya utk kakak saya Sarah Sohor dan adinda saya Shafika Mustaffa yg attend keperluan saya sepanjang kuarantine. Yg sanggup hantar makanan dan buah2 kalau kalau xlalu makan di hospital. Dan kak Nikna Yani dan kak Afiqah Amran yg tlg attend e review dan hehehe banyak cover court cases 🌸

Dan tolong be a responsible citizen. Sepanjang di hospital, i realize pengorbanan petugas kesihatan jaga kami, layan kami sebaiknya, despite bersengkang mata siang dan malam tp layanan dan senyuman paling terbaik pernah sy terima. Semoga Allah swt lindungi kalian❤️

Tahan dulu niat nak visiting saudara mara, sy tgk harini ramai je yg beraya ziarah menziarah, u never know anybody boleh jadi carrier virus ni tanpa perlu bersimptom. Jgn degil, patuh sop, pkp semua ni bersebab. Bukan sengaja suka suka pkp dibuat.

Even sampai ke harini, sy masih suffer dengan kesan covid. Recovering tu ya benar. Tp masih sakit-sakit badan, lenguh seakan akan lumpuh. Tidur tak kena, tak tidur lagi lah tak kena. Tangan yg kena cucuk amik darah, masih shaky, nk menulis tak boleh, nk buka butang baju pun susah. Pendek kata, x ampuh macam sebelum ini. Semuanya sebab covid.

Kalau rasa covid still a joke to you, dipersilakan. Selagi tak kena sendiri, you can laugh.

Jaga diri, stay safe!
Please, kita bantu frontliners! Do our part.

Siti Atikah
Stage 4 Covid

Sempat Lantunkan Ayat Al-Quran Sebelum Dijemput Illahi, Pergi Yang Dicemburui – Ulama Mesir

Sempat Lantunkan Ayat Al-Quran Sebelum Dijemput Illahi, Pergi Yang Dicemburui – Ulama Mesir | Setiap yang beriman pasti ingin meninggal dunia dalam pengakhiran yang baik atau husnul khatimah. Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, antara tanda husnul khatimah ialah seseorang itu meninggal dunia dalam keadaan melakukan amalan soleh dan mengucapkan syahadah sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Tahun lepas, seorang lagi ulama meninggalkan kita. Ulama dipercayai hafiz Al-Quran tertua di Luxor, Mesir, Sheikh Abdul A’ti Ali Abdul Jalil sempat membaca ayat-ayat suci Al-Quran sebelum meninggal dunia. Dalam video yang tular di media sosial, Allahyarham dilihat sedang terbaring dengan memakai alat bantuan pernafasan.

Baca ini:- Suhaimi Saad – ‘Sebelum Ni Ampa Maki Aku, Sekarang Makanlah Sijil UPSR & PT3 Ampa Tu..’

Berdasarkan perkongsian portal Arab, Sheikh Abdul A’ti lahir di Edfu, utara Aswan pada 1934. Beliau kemudiannya mengikut ayahnya berpindah ke Esna dan menghafaz kitab suci Al-Quran pada usia muda sebelum hilang penglihatan

Lantunkan Ayat Al-Quran Sebelum Dijemput Illahi

Pada usia 15 tahun, beliau menghabiskan hafazan Al-Quran dan menyertai sekolah menengah Al-Azhar. Beberapa hari lepas, beliau didakwa mengalami masalah kesihatan dan menunjukkan simptom jangkitan koronavirus. Beliau menjalani ujian saringan dan didakwa positif virus berkenaan. Pun begitu, punca sebenar kem4tiannya tidak ketahui.

Akhir Kata:
Semoga Pengakhiran kita juga husnul Khotimah dan semoga amal ibada kita diterima di sisi ALLAH SWT… Aamiin Allahumma Aamiin

Rujukan Dan Sumber:
siakapkeli

Contribute car tax cancellation

Contribute car tax cancellation | Everyone has seen and heard the ad to donate a car to charity and get a big tax cut by the end of the year. In the past, this was true and it was very easy to calculate the amount you would save when you returned. You used to be able to look at the Kelley Blue Book and write down the fair market value of your vehicle, without any questions. That is no longer the case.

Because so many people take advantage of this system, the IRS has been forced to take action. You really can’t blame them when you hear stories about people writing the value of a ’98 Ford Escort as $ 20,000 on their tax returns. The new rules are much more complicated and cause vehicle lenders not to know the actual amount of your deduction when donating a vehicle.

Under the new system, if your vehicle is worth less than $ 500 then you don’t have to worry, the IRS will accept this minimum amount without question, as long as you get the correct documentation from the charity you donate to. ke. If your car costs more than $ 500, things will get complicated.

Your deduction amount exceeds $ 500 now based on the value of the vehicle, as well as the amount of usage earned by the charity. For example, if you donate a vehicle worth $ 2,000 to Kidney Foundation Auto Charity and they immediately sell it for $ 1,500, that is your maximum tax deduction. The charity must notify you within 30 days of the sale and provide a declaration, which you must provide to the IRS with your tax return.

However, if the charity uses the same car to transport patients for 6 months before selling it for $ 1500, then you can claim a return worth $ 2000. This is because the charity can earn additional profit from vehicles that are not fully reflected in the sale price.

However, the new tax rules have several beneficiaries. If you have a car with a very low value (less than $ 500), you can generally claim the minimum amount when you return. For example, if the charity turns around and sells the donated vehicle for $ 200, in most cases, you can still claim $ 500 while filing your taxes and have no problems.

Related article:- Donating a car to charity is very easy and rewarding

As with any charitable donation, please get a tax deduction to make sure you check with the charity before giving the car to them. If they are not registered as tax-exempt under IRS rules, your deduction is exactly $ 0. Ask to see documentation for federal tax-exempt status or call the IRS to verify the organization’s name at 1 800-829-1040.

When filing your taxes, car contributions are marked on Schedule A and Form 1040. Note that the deduction is not in addition to your return, but only a deduction from your taxable income. For example, if you earn $ 30,000 a year and donate a returned car worth $ 2,000, your taxable income for that year is $ 28,000 for that year (minus additional deductions).

It’s a good idea to donate a car for tax elimination, but the days of getting big returns are over. If you want to find a charity for your vehicle, visit our website about automotive charities.

Donating a car to charity is very easy and rewarding

Donating a car to charity is very easy and rewarding | The act of giving unwanted cars and vehicles to charity is referred to as car donation. These car donations are becoming very popular in the United States because you get tax benefits from them.

These donations provide tax protection. They also provide income to nonprofit organizations. These donations are becoming increasingly popular. Many people reduce their taxes every year through them.

Some charities have donation programs. They have a lot of cars to sell the cars they receive. Car donation charities can also enlist the help of car auction companies. Often some companies act as intermediaries collecting and selling donated cars and distributing the money to organizations that donors want to donate.

These companies get a percentage of the car sales price. This method is useful for charities that do not have the facilities and staff to carry out the entire procedure. Donors must take into account the fact that the amount earned from the sale of the car is used for charitable purposes and not wasted elsewhere.

Donating a used car is very easy and requires no hassle. You don’t have to have a problem to sell it. The good thing is that someone gets a tax deduction and that’s very important. This is a win-win situation. Some tips that can help in car donation are:

  1. Avoid middlemen: There are many middleman companies that often place ads on billboards, televisions, brochures, etc. to help you donate your car to charity.

The fact is, these companies keep most of the value and charities don’t get the value they should have. To avoid facing such a situation, one must communicate directly with the charity wishing to donate.

  1. Find a charity: Find a reputable charity that has the facility to accept your donations. You can do an online survey on the background of various charities.
  2. Send your own car: Once you’ve found a reputable car donation charity, leave the vehicle to them alone. The charity will get the maximum benefit from it and reduce the cost of picking it up and disposing of it.
  3. Car Transfers: Vehicle transfers must be reported to the motor vehicle department and licensee in your state. Donation papers have ownership space and cannot be left blank.

The vehicle must be re -entitled to the charity. This will avoid all risks that may arise in the future and do the car transfer properly.

  1. Receive receipts: Always bring a receipt from a charity showing the money you made from the sale, as you may ask for proof in the future. Proof may not be required if the charity keeps the car and uses it for charity. If so, fair market value must be obtained.

Suhaimi Saad – ‘Sebelum Ni Ampa Maki Aku, Sekarang Makanlah Sijil UPSR & PT3 Ampa Tu..’

Suhaimi Saad – ‘Sebelum Ni Ampa Maki Aku, Sekarang Makanlah Sijil UPSR & PT3 Ampa Tu..’ | Sebelum ini, bekas anggota kumpulan nasyid In Team iaitu Suhaimi Saad pernah berkongsi kepada umum bahawa dia memilih untuk tidak menghantar anak-anaknya ke sekolah.

Baca ini:- Guru Buat Lawak [email protected] jadi kebiasaan, pelajar Wanita jadi Trauma

Dia berpendapat pendidikan seseorang tidak semestinya diperoleh melalui sekolah sahaja. Malah terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk menimba ilmu.

Suhaimi Saad – ‘Sebelum Ni Ampa Maki Aku, Sekarang Makanlah Sijil UPSR & PT3 Ampa Tu..’

Terbaru, menerusi akaun Instagram, Suhaimi Saad seakan berbangga membuktikan kepada orang ramai tentang pendiriannya untuk tidak menghantar anak-anak ke sekolah lebih-lebih lagi selepas kerajaan membuat pengumuman memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan membatalkan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3).

Lagi kebenaran dizahirkan. Sebelum ni ampa maki aku sebab kononnya aku nafikan hak anak anak. Nanti anak anak takdak UPSR, takdak PT3, takdak sijil, payah nak kerja. Payah nak cari makan. Sekarang makan la sijil upsr dan pt3 ampa tu.

Dakwa suami kepada Ina Naim, sijil pelajaran tidak menjamin kehidupan di dunia sebaliknya sebagai umat Islam, kita perlu bergantung kepada rezeki Allah SWT.

Bukalah minda. Jidup mati kita kena bergantung harap pada Tuhan bukan makhluk. Jangan rasa hidup boleh berjaya dengan satu cara saja. Cara yang paling betul adalah cara yang Allah dan nabi tunjukkan.

Sumber: Suhaimi Saad dan Oh Bulan

AS Roma Sambar Mourinho

AS Roma Sambar Mourinho | AS Roma mengumumkan pelantikan Jose Mourinho sebagai pengendali baharu kelab Serie A tersebut bagi saingan musim 2021/22 menggantikan pengendali Paulo Fonseca.

Pengendali berusia 58 tahun yang pernah bersama beberapa kelab elit Eropah seperti Chelsea, Manchester United dan Real Madrid sebelum ini dipecat Tottenham Hotspur selepas 17 bulan bersama kelab London tersebut direkrut untuk berkhidmat di Stadio Olimpico sehingga 2024

Ini kepulangan kali kedua ke bumi Itali bekas pengurus kelahiran Portugal yang mencipta nama dalam bidang pengurusan bersama FC Porto, selepas bersama Inter Milan dari 2008 hingga 2010

“Kami sangat gembira dan menyambut kehadiran Jose Mourinho ke keluarga besar AS Roma. Seorang pengurus hebat yang memenangi kejuaraan pada setiap peringkat, Jose Mourinho akan memberikan pengalaman luar biasa untuk projek kami yang bercita-cita tinggi.

“Pelantikan Jose Mourinho adalah langkah ke hadapan kelab dalam membentuk budaya menang jangka panjang dan konsisten di kelab ini,” kata Presiden AS Roma, Dan Friedkin dan naib presiden, Ryan Friedkin dalam satu kenyataan.

Guru Buat Lawak Tidak Sopan jadi kebiasaan, pelajar Wanita jadi Trauma

Guru Buat Lawak [email protected] jadi kebiasaan, pelajar Wanita jadi Trauma | MINGGU ini, selain berita mengaitkan kisah kompaun selebriti wanita popular iaitu Neelofa dan kisah beberapa peniaga di Kelantan di kompaun RM50,000 kerana berniaga melebihi had yang ditetapkan, muncul satu cerita membabitkan lawak r0gol yang berlaku di sekolah melibatkan guru dan pelajarnya.

Tangkap layar video seorang pelajar perempuan yang mendedahkan mengenai jenaka r0gol yang didakwa dibuat oleh seorang guru lelaki di sebuah sekolah di Kuala Selangor.

Ain Husniza Saiful Nizam, 17, menggunakan medium Tik Tok mendedahkan seorang guru mata pelajaran Pendidikan Jasmani di sebuah sekolah di Selangor didakwa bergurau keterlaluan kerana seperti menggalakkan pelajarnya melakukan perbuatan rogol.

Malah, Ain Husniza menceritakan gurauan itu disambut gelak tawa pelajar lelaki sedangkan gurauan itu menimbulkan rasa trauma dalam kalangan pelajar perempuan.

Ain Husniza turut menerima ugutan rogol serta komen berbaur lucah oleh netizen termasuklah individu dalam golongan profesion pendidikan pada artikel wawancara yang diterbitkan oleh portal berita Malaysiakini.

Komen berbaur lucah, body shaming daripada golongan profesion pendidikan itu jelas memburukkan lagi institusi pendidikan negara selain menimbulkan rasa kurang senang terutamanya ibu bapa.

Melihat kepada situasi yang berlaku itu, apa yang boleh kita lihat adalah lawak berbaur lucah sudah dinormalisasikan dalam budaya kehidupan rakyat Malaysia.

Sebagai contoh, melihat kepada sajian program hiburan di kaca televisyen, pelawak-pelawak tanpa segan silu membuat lawak yang mempunyai double meaning − boleh ditafsirkan sebagai lucah.

Lawak itu terus disambut dengan gelak tawa, membuktikan lagi bahawa lawak berbaur lucah sudah dinormalisasikan dalam minda kita.

Pelawak itu bila ditegur, mereka berkata terpulang untuk mengambil sisi positif atau negatif kerana lawak itu bersifat subjektif dan lawak sedemikianlah yang sering menjadi ikutan buat pelajar sekolah yang mindanya masih putih dan bersih.

Berpunca daripada itu, selain bahan pornografi yang mudah diakses, pelajar sekolah merasakan lawak lucah itu sebagai satu perkara biasa kerana minda mereka sudah dinormalisasi di mana lawak lucah itu bukanlah satu kesalahan sebaliknya satu budaya untuk bergurau senda.Bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail turut menyelar kejadian lawak rogol berkenaan sambil menyifatkan bahawa guru berkenaan tidak mempunyai rasa hormat terhadap pelajar wanitanya.

Pengerusi Biro Keluarga dan Masyarakat Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Asmah Ahmad melalui kenyataannya berkata, menjadi kewajiban seorang guru menjaga tutur kata sepanjang proses pengajaran, bahkan menunjukkan contoh yang baik kepada murid bukan sahaja dari segi tingkah laku, malah juga bahasa.

Beliau turut mencadangkan Kementerian Sumber Manusia mengkategorikan bentuk gangguan seksual kepada lima jenis antaranya secara lisan meliputi kata-kata, komen, gurauan, usikan, bunyi dan soalan berbentuk ancaman atau cadangan seksual.

Pendedahan yang buat oleh Ain Husniza itu sedikit sebanyak membuka minda masyarakat di mana sekolah tidak sepatutnya menjadi tempat menimbulkan rasa trauma buat kalangan pelajar sebaliknya tempat paling selamat sama seperti tanda pagar yang ditularkan #MakeSchoolASaferPlace.

Bagi golongan pelajar sendiri, tindakan Ain Husniza itu boleh dikatakan sebagai langkah berani buat pelajar sekolah kerana ada yang mendakwa kejadian gangguan seksual yang berlaku di sekolah sebelum ini tiada noktahnya.

Bapa Ain Husniza, Saiful Nizam Ab Wahab menyifatkan tindakan anaknya itu adalah satu titik mula kepada satu gerakan untuk menyedarkan masyarakat secara keseluruhan bahawa mentaliti remaja sangat sakit dan perlukan rawatan yang segera.

“Ini bukan hal kelakar. Ini bukan perkara lawak,” coret Saiful Nizam di Facebooknya.

Bagi Ain Husniza sendiri, dia tidak mahu perkara yang berlaku menjadi satu kebiasaan buat generasi baharu kerana jika berterusan ia akan menjadi barah yang tiada penawarnya lagi.

Kesimpulannya, sebagai guru tidak perlu membuat lawak keterlaluan, budak sekolah zaman sekarang sudah pandai dan bijak malah mudah terpengaruh dengan anasir yang tidak bermoral ini, berhati-hati bila berkata-kata, lawak boleh tapi ada batasnya silap langkah pelajar ikut apa guru buat dosa berpanjangan. Allahuakhbar.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/136195/SUARA-SINAR/Analisis-Sinar/Lawak-lucah-yang-jadi-kebiasaan

Wanita Ciplak Sambal Khairulaming Tampil Mohon Maaf

Wanita Ciplak Sambal Khairulaming Tampil Mohon Maaf | Viral seketika tentang ciplak makanan seorang instafamous dan boleh dikatakan chef selebriti iaitu Sambal Nyet Berapi. Individu bernama Masturaaliyah tampil memohon maaf berhubung isu ciplak Sambal Nyet Berapi buatan Chef selebriti media sosial, Khairul Amin Kamarulzaman.

Baca selanjutnya.

Wanita Ciplak Sambal Khairulaming Tampil Mohon Maaf

SHAH ALAM – Individu bernama Masturaaliyah tampil memohon maaf berhubung isu ciplak Sambal Nyet Berapi buatan Chef selebriti media sosial, Khairul Amin Kamarulzaman.

Khairul Amin atau lebih dikenali sebagai Khairulaming, 29, berkata, pihaknya mengemukakan tiga tuntutan iaitu bayaran pampasan tunai, permohonan maaf melalui video dan kenyataan pengakuan bersalah daripada Masturaaliyah sebagai tanda memohon maaf.

“Duit pampasan ini saya tidak akan pulangkan semula kepada pembeli sebab proses pulangkan semula ini tidak mudah dan aku nak pembeli memikul tanggung jawab juga (berhubung kes tersebut).

“Oleh itu 100 peratus duit ini saya akan sedekah kepada asnaf yang memerlukan di bulan puasa ini. Saya tak akan ambil satu sen pun,” katanya menerusi ciapan di Twitternya pada Khamis.

Pada Rabu, Khairul Amin membuat laporan polis dan mengambil tindakan undang-undang terhadap penciplak Sambal Nyet Berapi keluarannya.

Menurutnya, terdapat pihak tidak bertanggungjawab menciplak dan menjual produk yang tidak berkualiti kepada pelanggan dengan menggunakan jenama sambalnya.

Dalam pada itu, Masturaaliyah melalui pengakuan video dalam ciapan Twitter Khairulaming telah mengakui kesalahannya dan berjanji tidak mengulanginya lagi. “Assalamualaikum, saya Masturaaliyah. Saya orang yang bertanggungjawab terhadap Sambal Nyet yang tidak asli.

Baru-baru ini terdapat kes mengenai Sambal Nyet yang tidak asli, dan ia bukan dibuat daripada Khairulaming tetapi dibuat oleh saya.

“Oleh itu saya ingin membuat permohonan maaf yang sebenar-benarnya kepada pemilik Sambal Nyet yang sebenar iaitu Khairulaming dan juga kepada mereka-mereka yang terpedaya membeli sambal yang tidak asli, termasuklah mereka yang salah faham kepada Sambal Nyet yang sebenar.

“Oleh itu, saya menganggap ini pengajaran untuk saya, saya tidak akan mengulangi kesilapan ini,” katanya.

Selain itu, Khairul Amin berkata, Masturaaliyah telah membuat pengakuan bertulis di balai polis Damansara.

“Semua maklumat dan pengakuan telah dicatatkan dalam laporan polis,” ujarnya.

Kesimpulannya, janganlah kita nak senang tetapi guna nama atau bakat orang lain, usahalah secara jujur dan percaya dengan rezeki Allah bagi.