Kosah Benar Pesakit covid19 stage 4Pesakit covid19 stage 4

Pesakit covid19 stage 4: Pesakit covid19 stage 4

Bila doctor called dalam ward maklumkan saya boleh balik sehari sebelum hari raya, mental state tiba2 lega. It’s not the raya yg saya nak, saya just nak balik. Mentally saya koyak dalam ward. Sebab wardmate ramai yg down. Tak berhenti cakap pasal mati, which is actually a good reminder tp for me at that time, no bukan masanya.

Battling covid, untuk saya, dua perkataan saja.
Sakit sangat. Mungkin disebabkan masalah kesihatan yg sedia ada, making it worst. Daripada ward 26, ke ward puteri dan ke ward 4, semuanya akan jd kenangan manis utk saya.

Dalam ward, semua tak kena. Tidur tak kena, baring tak kena, bangun tak kena, makan tak kena, semua tak kena. Batuk jd sangat sakit, kahak macam berdarah, keruh, pekat macam gam.

Rutin pagi seawal 3pg, doktor masuk utk collect darah nadi. Sakitnya Allah saja yg tahu. Sampaikan dr sendiri banyak kali igtkan, sakit ni ye. Sy rasa kalau ada rahsia kerajaan masa tu dgn sy, saya confirm bocorkan.

Ambil darah nadi has always been a nightmare. Sebab terlalu sakit. Masa tu yg saya nak hanya abah saya. Dengan kesan ubat, buat saya pening, dan mual2, bila kena cucuk ubat, sakit.

Dr akan check oksigen dalam badan, selalunya oksigen level saya below average. Selalu bawah 90, dan doctor nak average 95 ke atas. Sebab itu kena guna oxygen aid. Bila guna oxygen aid, dalam hidung ada merah2 macam berdarah. Sy sesak nafas, dalam tidur saya rasa macam nyawa nak kena cabut, macam ada batu hentak dada, lepas tu mula tegapai ambik nafas. Solat pun tak boleh solat macam biasa, sebab sakit nak rukuk dan sujud. Mandi pun kena mandi duduk dan slow, kalau laju2 mesti mengah dan tak cukup nafas.

Sampai sekarang pun, sy tak boleh suddenly menguap, atau bersin, sbb nnt mesti sakit.

Di hospital, utk naikkan oksigen, Dr galakkan tidur secara proning position. Tidur meniarap, dan alhamdulillah sgt membantu.

Saya sendiri cuba recall balik, macam mana sy boleh dijangkiti covid? Sy dh ambil precaution yg perlu. Sy avoid public places, cuma ulang alik kerja-rumah sahaja. Tp still sy kena.

Tp sy tetapkan salahkan diri saya sendiri sbb gagal jaga diri sampai sy kena covid ni. Gagal jaga sop, sampai saya menyusahkan petugas hospital.

Kalau ada yg rasa covid ni just a joke, main-main, tolong lah wujudkan kesedaran dalam diri. Covid ni sakit.
SAKIT.

Every night di hospital, rasa macam beratur utk mati. Risau kalau esok bangun tak bernyawa, risau kalau esok sy dh tak jumpa abah saya lagi. Risau kalau saya mati sorang-sorang. Sunggguh. Sbb sakit, sakit you can’t describe how. Percaya la kalau sy kata, sy duduk hampir 20 hari di hospital kali ni, saya lebih banyak sebut nama Allah berbanding 30 tahun saya hidup. Sebab yang memisahkan saya dengan kematian masa itu hanya Allah swt. Syukur juga sbnrnya sy diuji, Allah nak saya cari Dia.

Please guys, Jaga diri, jaga sop. We never know how and when, but risiko utk kena selalu ada. And i can assure you, this experience is not pleasing at all. And imagine kalau mak ayah kita yg tua yg kena.

Tp anyhow, sy bersyukur, terima kasih kepada semua pihak terutamanya keluarga, jiran-jiran juga rakan-rakan yang tidak putus-putus memberikan sokongan dan kata-kata semangat.

Terima kasih terutamanya utk kakak saya Sarah Sohor dan adinda saya Shafika Mustaffa yg attend keperluan saya sepanjang kuarantine. Yg sanggup hantar makanan dan buah2 kalau kalau xlalu makan di hospital. Dan kak Nikna Yani dan kak Afiqah Amran yg tlg attend e review dan hehehe banyak cover court cases 🌸

Dan tolong be a responsible citizen. Sepanjang di hospital, i realize pengorbanan petugas kesihatan jaga kami, layan kami sebaiknya, despite bersengkang mata siang dan malam tp layanan dan senyuman paling terbaik pernah sy terima. Semoga Allah swt lindungi kalian❤️

Tahan dulu niat nak visiting saudara mara, sy tgk harini ramai je yg beraya ziarah menziarah, u never know anybody boleh jadi carrier virus ni tanpa perlu bersimptom. Jgn degil, patuh sop, pkp semua ni bersebab. Bukan sengaja suka suka pkp dibuat.

Even sampai ke harini, sy masih suffer dengan kesan covid. Recovering tu ya benar. Tp masih sakit-sakit badan, lenguh seakan akan lumpuh. Tidur tak kena, tak tidur lagi lah tak kena. Tangan yg kena cucuk amik darah, masih shaky, nk menulis tak boleh, nk buka butang baju pun susah. Pendek kata, x ampuh macam sebelum ini. Semuanya sebab covid.

Kalau rasa covid still a joke to you, dipersilakan. Selagi tak kena sendiri, you can laugh.

Jaga diri, stay safe!
Please, kita bantu frontliners! Do our part.

Siti Atikah
Stage 4 Covid

Sempat Lantunkan Ayat Al-Quran Sebelum Dijemput Illahi, Pergi Yang Dicemburui – Ulama Mesir

Sempat Lantunkan Ayat Al-Quran Sebelum Dijemput Illahi, Pergi Yang Dicemburui – Ulama Mesir | Setiap yang beriman pasti ingin meninggal dunia dalam pengakhiran yang baik atau husnul khatimah. Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, antara tanda husnul khatimah ialah seseorang itu meninggal dunia dalam keadaan melakukan amalan soleh dan mengucapkan syahadah sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Tahun lepas, seorang lagi ulama meninggalkan kita. Ulama dipercayai hafiz Al-Quran tertua di Luxor, Mesir, Sheikh Abdul A’ti Ali Abdul Jalil sempat membaca ayat-ayat suci Al-Quran sebelum meninggal dunia. Dalam video yang tular di media sosial, Allahyarham dilihat sedang terbaring dengan memakai alat bantuan pernafasan.

Baca ini:- Suhaimi Saad – ‘Sebelum Ni Ampa Maki Aku, Sekarang Makanlah Sijil UPSR & PT3 Ampa Tu..’

Berdasarkan perkongsian portal Arab, Sheikh Abdul A’ti lahir di Edfu, utara Aswan pada 1934. Beliau kemudiannya mengikut ayahnya berpindah ke Esna dan menghafaz kitab suci Al-Quran pada usia muda sebelum hilang penglihatan

Lantunkan Ayat Al-Quran Sebelum Dijemput Illahi

Pada usia 15 tahun, beliau menghabiskan hafazan Al-Quran dan menyertai sekolah menengah Al-Azhar. Beberapa hari lepas, beliau didakwa mengalami masalah kesihatan dan menunjukkan simptom jangkitan koronavirus. Beliau menjalani ujian saringan dan didakwa positif virus berkenaan. Pun begitu, punca sebenar kem4tiannya tidak ketahui.

Akhir Kata:
Semoga Pengakhiran kita juga husnul Khotimah dan semoga amal ibada kita diterima di sisi ALLAH SWT… Aamiin Allahumma Aamiin

Rujukan Dan Sumber:
siakapkeli

Suhaimi Saad – ‘Sebelum Ni Ampa Maki Aku, Sekarang Makanlah Sijil UPSR & PT3 Ampa Tu..’

Suhaimi Saad – ‘Sebelum Ni Ampa Maki Aku, Sekarang Makanlah Sijil UPSR & PT3 Ampa Tu..’ | Sebelum ini, bekas anggota kumpulan nasyid In Team iaitu Suhaimi Saad pernah berkongsi kepada umum bahawa dia memilih untuk tidak menghantar anak-anaknya ke sekolah.

Baca ini:- Guru Buat Lawak [email protected] jadi kebiasaan, pelajar Wanita jadi Trauma

Dia berpendapat pendidikan seseorang tidak semestinya diperoleh melalui sekolah sahaja. Malah terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk menimba ilmu.

Suhaimi Saad – ‘Sebelum Ni Ampa Maki Aku, Sekarang Makanlah Sijil UPSR & PT3 Ampa Tu..’

Terbaru, menerusi akaun Instagram, Suhaimi Saad seakan berbangga membuktikan kepada orang ramai tentang pendiriannya untuk tidak menghantar anak-anak ke sekolah lebih-lebih lagi selepas kerajaan membuat pengumuman memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan membatalkan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3).

Lagi kebenaran dizahirkan. Sebelum ni ampa maki aku sebab kononnya aku nafikan hak anak anak. Nanti anak anak takdak UPSR, takdak PT3, takdak sijil, payah nak kerja. Payah nak cari makan. Sekarang makan la sijil upsr dan pt3 ampa tu.

Dakwa suami kepada Ina Naim, sijil pelajaran tidak menjamin kehidupan di dunia sebaliknya sebagai umat Islam, kita perlu bergantung kepada rezeki Allah SWT.

Bukalah minda. Jidup mati kita kena bergantung harap pada Tuhan bukan makhluk. Jangan rasa hidup boleh berjaya dengan satu cara saja. Cara yang paling betul adalah cara yang Allah dan nabi tunjukkan.

Sumber: Suhaimi Saad dan Oh Bulan

Guru Buat Lawak Tidak Sopan jadi kebiasaan, pelajar Wanita jadi Trauma

Guru Buat Lawak [email protected] jadi kebiasaan, pelajar Wanita jadi Trauma | MINGGU ini, selain berita mengaitkan kisah kompaun selebriti wanita popular iaitu Neelofa dan kisah beberapa peniaga di Kelantan di kompaun RM50,000 kerana berniaga melebihi had yang ditetapkan, muncul satu cerita membabitkan lawak r0gol yang berlaku di sekolah melibatkan guru dan pelajarnya.

Tangkap layar video seorang pelajar perempuan yang mendedahkan mengenai jenaka r0gol yang didakwa dibuat oleh seorang guru lelaki di sebuah sekolah di Kuala Selangor.

Ain Husniza Saiful Nizam, 17, menggunakan medium Tik Tok mendedahkan seorang guru mata pelajaran Pendidikan Jasmani di sebuah sekolah di Selangor didakwa bergurau keterlaluan kerana seperti menggalakkan pelajarnya melakukan perbuatan rogol.

Malah, Ain Husniza menceritakan gurauan itu disambut gelak tawa pelajar lelaki sedangkan gurauan itu menimbulkan rasa trauma dalam kalangan pelajar perempuan.

Ain Husniza turut menerima ugutan rogol serta komen berbaur lucah oleh netizen termasuklah individu dalam golongan profesion pendidikan pada artikel wawancara yang diterbitkan oleh portal berita Malaysiakini.

Komen berbaur lucah, body shaming daripada golongan profesion pendidikan itu jelas memburukkan lagi institusi pendidikan negara selain menimbulkan rasa kurang senang terutamanya ibu bapa.

Melihat kepada situasi yang berlaku itu, apa yang boleh kita lihat adalah lawak berbaur lucah sudah dinormalisasikan dalam budaya kehidupan rakyat Malaysia.

Sebagai contoh, melihat kepada sajian program hiburan di kaca televisyen, pelawak-pelawak tanpa segan silu membuat lawak yang mempunyai double meaning − boleh ditafsirkan sebagai lucah.

Lawak itu terus disambut dengan gelak tawa, membuktikan lagi bahawa lawak berbaur lucah sudah dinormalisasikan dalam minda kita.

Pelawak itu bila ditegur, mereka berkata terpulang untuk mengambil sisi positif atau negatif kerana lawak itu bersifat subjektif dan lawak sedemikianlah yang sering menjadi ikutan buat pelajar sekolah yang mindanya masih putih dan bersih.

Berpunca daripada itu, selain bahan pornografi yang mudah diakses, pelajar sekolah merasakan lawak lucah itu sebagai satu perkara biasa kerana minda mereka sudah dinormalisasi di mana lawak lucah itu bukanlah satu kesalahan sebaliknya satu budaya untuk bergurau senda.Bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail turut menyelar kejadian lawak rogol berkenaan sambil menyifatkan bahawa guru berkenaan tidak mempunyai rasa hormat terhadap pelajar wanitanya.

Pengerusi Biro Keluarga dan Masyarakat Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Asmah Ahmad melalui kenyataannya berkata, menjadi kewajiban seorang guru menjaga tutur kata sepanjang proses pengajaran, bahkan menunjukkan contoh yang baik kepada murid bukan sahaja dari segi tingkah laku, malah juga bahasa.

Beliau turut mencadangkan Kementerian Sumber Manusia mengkategorikan bentuk gangguan seksual kepada lima jenis antaranya secara lisan meliputi kata-kata, komen, gurauan, usikan, bunyi dan soalan berbentuk ancaman atau cadangan seksual.

Pendedahan yang buat oleh Ain Husniza itu sedikit sebanyak membuka minda masyarakat di mana sekolah tidak sepatutnya menjadi tempat menimbulkan rasa trauma buat kalangan pelajar sebaliknya tempat paling selamat sama seperti tanda pagar yang ditularkan #MakeSchoolASaferPlace.

Bagi golongan pelajar sendiri, tindakan Ain Husniza itu boleh dikatakan sebagai langkah berani buat pelajar sekolah kerana ada yang mendakwa kejadian gangguan seksual yang berlaku di sekolah sebelum ini tiada noktahnya.

Bapa Ain Husniza, Saiful Nizam Ab Wahab menyifatkan tindakan anaknya itu adalah satu titik mula kepada satu gerakan untuk menyedarkan masyarakat secara keseluruhan bahawa mentaliti remaja sangat sakit dan perlukan rawatan yang segera.

“Ini bukan hal kelakar. Ini bukan perkara lawak,” coret Saiful Nizam di Facebooknya.

Bagi Ain Husniza sendiri, dia tidak mahu perkara yang berlaku menjadi satu kebiasaan buat generasi baharu kerana jika berterusan ia akan menjadi barah yang tiada penawarnya lagi.

Kesimpulannya, sebagai guru tidak perlu membuat lawak keterlaluan, budak sekolah zaman sekarang sudah pandai dan bijak malah mudah terpengaruh dengan anasir yang tidak bermoral ini, berhati-hati bila berkata-kata, lawak boleh tapi ada batasnya silap langkah pelajar ikut apa guru buat dosa berpanjangan. Allahuakhbar.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/136195/SUARA-SINAR/Analisis-Sinar/Lawak-lucah-yang-jadi-kebiasaan

Wanita Ciplak Sambal Khairulaming Tampil Mohon Maaf

Wanita Ciplak Sambal Khairulaming Tampil Mohon Maaf | Viral seketika tentang ciplak makanan seorang instafamous dan boleh dikatakan chef selebriti iaitu Sambal Nyet Berapi. Individu bernama Masturaaliyah tampil memohon maaf berhubung isu ciplak Sambal Nyet Berapi buatan Chef selebriti media sosial, Khairul Amin Kamarulzaman.

Baca selanjutnya.

Wanita Ciplak Sambal Khairulaming Tampil Mohon Maaf

SHAH ALAM – Individu bernama Masturaaliyah tampil memohon maaf berhubung isu ciplak Sambal Nyet Berapi buatan Chef selebriti media sosial, Khairul Amin Kamarulzaman.

Khairul Amin atau lebih dikenali sebagai Khairulaming, 29, berkata, pihaknya mengemukakan tiga tuntutan iaitu bayaran pampasan tunai, permohonan maaf melalui video dan kenyataan pengakuan bersalah daripada Masturaaliyah sebagai tanda memohon maaf.

“Duit pampasan ini saya tidak akan pulangkan semula kepada pembeli sebab proses pulangkan semula ini tidak mudah dan aku nak pembeli memikul tanggung jawab juga (berhubung kes tersebut).

“Oleh itu 100 peratus duit ini saya akan sedekah kepada asnaf yang memerlukan di bulan puasa ini. Saya tak akan ambil satu sen pun,” katanya menerusi ciapan di Twitternya pada Khamis.

Pada Rabu, Khairul Amin membuat laporan polis dan mengambil tindakan undang-undang terhadap penciplak Sambal Nyet Berapi keluarannya.

Menurutnya, terdapat pihak tidak bertanggungjawab menciplak dan menjual produk yang tidak berkualiti kepada pelanggan dengan menggunakan jenama sambalnya.

Dalam pada itu, Masturaaliyah melalui pengakuan video dalam ciapan Twitter Khairulaming telah mengakui kesalahannya dan berjanji tidak mengulanginya lagi. “Assalamualaikum, saya Masturaaliyah. Saya orang yang bertanggungjawab terhadap Sambal Nyet yang tidak asli.

Baru-baru ini terdapat kes mengenai Sambal Nyet yang tidak asli, dan ia bukan dibuat daripada Khairulaming tetapi dibuat oleh saya.

“Oleh itu saya ingin membuat permohonan maaf yang sebenar-benarnya kepada pemilik Sambal Nyet yang sebenar iaitu Khairulaming dan juga kepada mereka-mereka yang terpedaya membeli sambal yang tidak asli, termasuklah mereka yang salah faham kepada Sambal Nyet yang sebenar.

“Oleh itu, saya menganggap ini pengajaran untuk saya, saya tidak akan mengulangi kesilapan ini,” katanya.

Selain itu, Khairul Amin berkata, Masturaaliyah telah membuat pengakuan bertulis di balai polis Damansara.

“Semua maklumat dan pengakuan telah dicatatkan dalam laporan polis,” ujarnya.

Kesimpulannya, janganlah kita nak senang tetapi guna nama atau bakat orang lain, usahalah secara jujur dan percaya dengan rezeki Allah bagi.

Bahasa Malaysia dan Indonesia Dalam Kurikulum Sekolah di Turki, Ini Sebabnya

Bahasa Malaysia dan Indonesia Dalam Kurikulum Sekolah di Turki, Ini Sebabnya | Dunia hari ni gempar apabila kerajaan Turki umum akan masukkan Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia dalam silibus korikulum sekolah mereka. Ini puncanya yang mengejutkan. Alhamdulillah Allahuakbar. Tolong jangan abaikan artikel ini.

ANTARA BAHASA POPULAR DUNIA

Pemerintah Turki telah memutuskan untuk menambahkan bahasa Melayu dan bahasa Indonesia dalam kurikulum sekolah umum. Dua bahasa yang dituturkan oleh 160 juta orang tersebut akan diajarkan sebagai bahasa asing di sekolah-sekolah.

Pendidikan bahasa asing di sekolah-sekolah yang terbatas pada bahasa-bahasa Eropah, telah meluas ke bahasa-bahasa dari seluruh dunia. Saat ini, siswa dapat memilih dari 19 bahasa, dari bahasa Urdu hingga Korea, dari Cina hingga Parsi.

Alparslan Durmuş, ketua Jabatan Pendidikan yang bertanggung jawab atas kurikulum mengatakan, kedua bahasa tersebut diucapkan di Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand, Filipina, dan Indonesia dan mereka menganggapnya “strategi” untuk meningkatkan ikatan budaya dan hubungan masa depan dengan negara-negara tersebut. (Sumber: Turkinesia)

Sumber